jul 04

Vaak zie ik dat er e-Learning wordt aangeboden waarbij lerenden op een link naar een Word-bestand moeten klikken waar dan een meerkeuzevraag wordt gesteld. Dit moeten ze dan intikken, uitprinten en inleveren.

Stoppen! Waarom doen we dit? Als we ervoor kiezen om leermateriaal digitaal aan te bieden moeten we onzelf minimaal dwingen om de meerwaarde van het digitale optimaal te benutten.

Unicef stelt leermateriaal digitaal beschikbaar
Soms is er een twijfelgeval. Zo heeft Unicef lesmateriaal gemaakt. Dit bieden ze nu gratis via hun site aan, goed idee. Maar er is niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden. Het is inhoudelijk en didactische sterk lesmateriaal over kinderen in crisisgebieden, netjes ingedeeld op jaren (van de basisschool).

De site begint flashy maar eigenlijk is het een verzameling mooi opgemaakte PDF’s. Iedere les wordt ingeleid met een persoonlijk verhaal. Dit verhaal bestaat uit teksten en afbeeldingen. Een digital story zou het veel indringender hebben gemaakt. Overigens gebruiken ze soms wel verkeerde termen. Zo wordt de term WebQuest gebruikt voor een blad met meerkeuzevragen. Dit doet echt tekort aan de prachtige WebQuest methodiek, die hier overigens prima gebruikt zou kunnen worden.

Jeuk
Bij zo’n product (dat prima is als je het op papier aanbiedt) jeukt het bij mij om er echt iets moois van te maken. Misschien iets voor een soort prijsvraag van Unicef aan e-Learning ontwikkelaars? Ik help graag mee!

Een prachtig voorbeeld van de manier waarop de introductieverhalen ook hadden kunnen worden uitgewerkt vindt u in een artikel in de Encyclopedia of Educational Technology van San Diego State University. Het loont ook de moeite om de rest te bekijken.

Leave a Reply

preload preload preload