apr 28

Daniel Pink schreef eerder het inspirerende boek ‘A Whole New Mind‘. Dit boek geeft inzicht in de nieuwe eisen en competenties die professionals en organisaties nodig hebben. Een vleugje storytelling wordt gecombineerd met wat neuropsychologie en nog wat andere ingrediënten.

Pink goes Manga
Op Learning2007 vertelde Pink dat hij naar Tokyo was gegaan om daar meer te leren over Manga. Deze Japanse stripvorm is in Azië en in de V.S. enorm populair, In Nederland is het een minder bekend fenomeen. Een typisch Mangakenmerk is het brede gezicht met de grote ogen.

Dan Pink gaf aan tijdens Learning2007 aan dat hij aan een Mangaboek werkte. Een stripboek om van te leren.

The Adventure of Johnny Bunko
Het boek is er nu en heeft de titel The Adventure of Johnny Bunko, The last career guide you’ll ever need. Het is een handzaam stripboek. De hoofdpersoon Johnny is een typische kantoorklerk die tot de eindeloze Amerikaanse kantoortuinen veroordeeld lijkt te zijn. Totdat hij bij een Japans restaurant eetstokjes meekrijgt. Op het moment dat hij de stokjes uit elkaar trekt verschijnt Diana. Ze is zijn coach en geeft hem 6 carrière lessen mee. De zes punten:

 1. There is no plan.
 2. Think strenghts, not weaknesses.
 3. It is not about you.
 4. Persistence trumps talent.
 5. Make excellent mistakes.
 6. Leave an imprint.

Bunko ontsnapt met deze lessen aan de doodlopende carrière en ontpopt zich als een succesvolle professional.

Goed boek?
De vorm prikkelt wel. Een heldere, strakke en pakkende manier om de boodschap over te brengen. De boodschap is echter wat minder spannend dan Pink’s vorige boek. Bij het lezen daarvan vielen bij mij vele kwartjes.

Bij de verhalen van Johnny Bunko waren het toch wat open deuren. Dat bijvoorbeeld intrinsiek gemotiveerde mensen beter presteren of dat persistentie belangrijk is voor succes zijn toch geen vernieuwende inzichten. Dit boek laat wel goed de potentie zien van het toepassen van de Manga-vorm in leersituaties. Om die reden is het goed om dit boekje te kopen. Dit kan o.a. bij Amazon (daar heb ik hem ook gekocht), bij Bol.com hebben ze hem nog niet.

Meer weten?
Zie een hele mooie presentatie van Garr Reynolds voor een uitgebreidere samenvatting. Garr is auteur van het boek PresentationZen en deze presentatie laat zien hoe het ook kan!

Een reclamefilmpje geeft een goede indruk van de stijl:


Johnny Bunko trailer from Daniel Pink on Vimeo.

3 Responses to “Japanse stripheld geeft carrièretips”

 1. Job schreef:

  Haha, wat een filmpje! Hij is in ieder geval overtuigd van zichzelf. “… This book’s got the answer!…”. Ik heb het nog niet gelezen en ben zelf nog niet zo bekend met het mangagebeuren. In ieder geval is het wel een originele zet en lijkt het me aardig de stip een keer te lezen, dus als je m al uit hebt wil ik m wel even lenen. Nice post!

 2. Jeroen van Beijnen schreef:

  Leuk, ik had de trailer voor dit boek idd ook al gezien. Vind het wel een mooie manier om boeken te promoten.

  Had spontaan zin om het boek te lezen. Maar als ik jou post goed lees, kan ik beter zijn eerste boek nemen?

 3. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Job > je kunt hem zo van me lenen, no prob.

  @ Jeroen > Ja, de manier om een boek te promoten is ook vernieuwend. Lijkt me een leuk idee wat je in je post voorstelde: om zo boeken kort onder de aandacht te brengen van stiudenten. Of laat ze i.p.v. een samenvatting zo’n filmpje maken!

  Het vorige boek heeft een vele prikkelendere inhoud waar je veel van opsteekt. Dit boekje is weer uniek door zijn vorm en om die reden wel de moeite waard.

  Hartelijke groeten, Marcel

Leave a Reply

preload preload preload