Hoe open kun of moet je zijn op een blog? Deze week heb ik intern een presentatie gegeven over bloggen. Ten eerste heb ik besproken hoe je blogs kunt inzetten in leersituaties.
Blogs in leersituaties
Een mooi voorbeeld vind ik het initiatief van een groep Griekse lerenden die tijdens onze online cursus over e-Learning zelf met een weblog startte. Ze gebruikte de blog om de leerstof te bespreken en zo de een beter begrip te krijgen.
Zelf word ik door het schrijven van een blog geprikkeld om nieuwe ontwikkelingen op te pikken. Je wordt gedwongen om goed te beoordelen wat de waarde van iets is. Als reflectie instrument werkt het prima en door de reacties krijg je ook weer nieuwe ideeën en wordt je eigen mening aangescherpt.
Bloggen met collega’s
Tijdens de presentatie heb ik ook besproken wat de mogelijkheden zijn om bloggen binnen je eigen organisatie te gebruiken. Ten eerste kan het prima worden gebruikt om intern kennis te delen, ten tweede kan het als een etalage naar buiten dienen. Als je met collega’s een inhoudelijk sterke blog kunt schrijven (met authentieke, niet commerciële berichten) dan is dat een prima visitekaartje.
Als opmerking heb ik eerder gehoord dat je dan wel erg veel informatie en inzichten beschikbaar stelt aan meelezende concurrenten.
Radical transparency!
Vorig jaar sprak Wired magazine over dit fenomeen:
Smart companies are sharing secrets with rivals, blogging about products in their pipeline, even admitting to their failures. The name of this new game is RADICAL TRANSPARENCY.
De voorbeelden van Wired zijn wel aardig radicaal maar ik geloof dat openheid over je ideeën en inspiratiebronnen goed is. En het gaat er vooral om wat je met de ideeën doet, hoe je ze toepast. Gebruik de openheid om goede feedback te krijgen en om te laten zien waar je voor staat. Inspireer!
Zie meer artikelen in de Wired:
Radical transparency volgens Wikipedia.
Marcel,
Afgelopen week werd op de BVE-IT conferentie tijdens een van de key-notes een verwijzing gemaakt naar de website van Proctor & Gamble (www.pg.com). Een leuk voorbeeld van transparency (wellicht ook radical). Wat zij doen is hun research online beschikbaar stellen om op die manier samen met het publiek te komen tot nieuwe innovaties.
Hoi Marcel,
Als je nog voorbeelden van groepsblogs zoekt, zou je eventueel het Fontysmediatheek weblog kunnen gebruiken. Dit is een weblog dat door de informatiespecialisten (ongeveer 50 man) van de Fontysmediatheek wordt bijgehouden. Dit weblog wordt helaas nog niet veel ingezet voor (groeps)communicatie en reflectie, maar wel volop voor kennisdeling.
Interessante ideeën overigens over “radical transparency”, ik weet niet of dit altijd wel een goede strategie is. Persoonlijk probeer ik kritiek, commentaar e.d. op het weblog toch te beperken. Ik denk ook niet dat alle discussies geschikt zijn om openbaar op internet te staan.
Ik las overigens in je sheets dat er al een Stoas weblog was, maar kon dit op jullie site niet zo snel vinden. Heb je hier misschien een link van?
@Joost: dank je voor de tip. Leuke manier om de ‘wisdom of the crowds’ te gebruiken. Ik ben benieuwd of dit echt iets oplevert of dat het vooral een marketing/imago-effect heeft.
Is hier ook iets over verteld?
@ Jeroen: de Fontysmediatheek weblog is inderdaad een prima voorbeeld. Ik heb hem in de presentatie niet laten zien maar het is er wel een die ik zelf met veel plezier volg. Goed voorbeeld van sterke inhoudelijke bijdragen!
En die openheid zou ik ook niet inzetten om interne onenigheden uit te vechten of kritiek te geven op de interne organisatie. Daar zijn andere manieren voor die beter zijn (zo vind ik mail ook een slecht medium als emoties een rol gaan spelen). Voor mijn gevoel moet je dat soort issues niet op een blog uitvechten.
Wel geloof ik dat het geen kwaad kan om inzichten middels een blog te delen en daar ook kritisch naar te kijken. De Fontys blog is daar een uitstekend voorbeeld van. Volgens mij prikkelt dit mede-auteurs om dingen uit te zoeken en erover van gedachten te wisselen.
De Stoas-blog is overigens tijdig uit de lucht gehaald omdat we ons bezinnen op een andere opzet. Hierbij twijfel ik over een positionering als ‘Stoas-blog’ (zoals de Fontys mediatheek blog) en een blog vanuit Stoas-professionals maar dan niet onder de Stoas-vlag en niet op een Stoas domein.
Als je over dit laatste nog een mening hebt dan is die meer dan welkom!
Hartelijke groeten,
Marcel
Hoi Marcel,
Ik denk dat je met een weblog van Stoas professionals iets meer vrijheid hebt dan met een weblog van Stoas.
Je zou op een appart weblog namelijk ook gastbloggers toe kunnen laten.
John van Dongen (werkzaam bij het KPC) doet dit op zijn weblog Onderwijsvooruitzichten en geeft wel een leuk resultaat.
Ook denk ik dat je bij het weblog moet uitkijken hoe je dit gaat inrichten en welke content je wilt bieden.
Ik merk bij verschillende systemen die ik gebruik dat als ze eenmaal opgezet zijn en voor langere tijd in gebruik zijn, niet of niet makkelijk aan te passen zijn. Als je een nieuw weblog opstart, zou ik hier wel rekening mee houden.
Ook de content die je op het weblog wil aanbieden is belangrijk. Waarin wil je je met het weblog gaan profileren (heb het idee dat John van Dongen zich meer op het PO en VO richt, waar zou je een Stoas weblog op willen richten). Welke onderwerpen wil je aan bod laten komen. En misschien nog belangrijker op welke manier. Als je b.v. links met elkaar wilt gaan delen zou een gezamenlijke del.icio.us account misschien een betere oplossing zijn dan een weblog.
Dit zijn zo even een paar dingen die ik me zo vlug even kan bedenken (niet echt gestructureerd en ook niet helemaal objectief geschreven ;)). Mochten jullie er echt mee aan de slag gaan, dan is het misschien beter om even een aantal voor en nadelen van de verschillende opties op te schrijven en aan de hand daarvan een beslissing te nemen.
Hoi Jeroen,
Dank je wel voor het delen van je ideeën. Waardeer ik erg!
Goede opmerkingen. De vragen die je opwerpt zijn ook imho de vragen die eerst beantwoord moeten worden.
Will be continued…
Hartelijke groeten, Marcel