mei 30

Op woensdag 27 mei vond de Moodle Moot plaats in Amsterdam. Een bijeenkomst georganiseerd door de Nederlandstalige ned-moove_logoMoodle vereniging Ned-moove. Voor mij de eerste keer maar de volgende keren ben ik er weer bij!

Nieuwe versie van Moodle
Moodle is een omgeving die al vele jaren met succes wereldwijd wordt ingezet en continue door een grote groep enthousiastelingen verder wordt ontwikkeld. Helen Foster, Moodle community manager, gaf een prima inzicht in de verbeteringen die in Moodle 2.0 eraan kwamen.

Helen gaf aan (in het Engels met ondersteuning van een vertaalde, Nederlandstalige presentatie) dat er twee soorten nieuwigheden waren: herschreven functionaliteit en geheel nieuwe functionaliteit. Sommige bestaande functionaliteiten zoals het ontvangen van berichten zijn flink verbeterd. Zo is het nu veel beter in te stellen wanneer je op welke manier van wat een notificatie ontvangt. Ook wordt het nu mogelijk om bij de blog in Moodle reacties te plaatsen, hiermee komt de interactie wat gemakkelijker op gang.

Een geheel nieuwe manier van werken ontstaat bij de functionaliteiten om externe bronnen te integreren middels de zogenaamde ‘Repository API‘. Het wordt kinderlijk eenvoudig om bestanden die je bijvoorbeeld gebruikt bij Google Docs, binnen te halen in Moodle. Helen wilde dit laten zien maar de internetverbinding gooide roet in het eten.

Een andere mooie nieuwe functionaliteit ontstaat door een ‘Portfolio API‘. Hiermee wordt het mogelijk om bepaalde resultaten (bijvoorbeeld een assignment die je hebt gemaakt in Moodle) te exporteren naar een extern portfolio zoals Mahara.

De beta release van Moodle 2.0 wordt verwacht in het najaar van 2009, de definitieve versie wordt verwacht begin 2010.

Meer weten over Moodle 2.0?
Als je precies wil weten wat Moode 2.0 ons brengt kun je de openbare Roadmap bekijken. Hier zie je ook het mooie aspect van een open source project: je kunt precies zien wat de stand van zaken is. Elke milestone en de voortgang hiervan is inzichtelijk gemaakt.

Zie ook de hand-outs van een aantal van de Moodle Moot presentaties.

Moodle en het OLPC project
Al vaker heb ik geschreven over het OLPC-project met de XO laptop, ook bekend als de 100$ laptop. Ik wist niet dat er een speciaal project was om Moodle geschikt te maken voor basisschoolkinderen.

De XO-laptop is een geweldige laptop en er bestaat een schoolserver waar allerlei aanvullende content op kan staan. Het project waar Martin Langhoff (van OLPC) over vertelt is bezig om Moodle geschikt te maken om op de schoolserver te installeren.

De eisen waar deze aangepaste Moodle installatie aan moet voldoen:

 • automatische login (voor kinderen is wachtwoord een extra drempel);
 • eenvoudige cursus;
 • inline tekenen (als alternatief voor de talige Moodle omgeving);
 • weinig configuratie nodig (veel meer voorgedefinieerd);
 • geen onderhoud;
 • interface die werkt voor kinderen.

Ik vind dit een zeer interessant project en niet alleen voor de schoolserver van de XO maar ook voor alle andere basisscholen. Het zou een prachtige leeromgeving kunnen worden. Maar ook voor volwassenen kan deze versie nogal wat verbeteringen met zich meebrengen. Er is nogal eens kritiek op de saaie en voor sommige gebruikers moeilijke interface.

Er is een speciaal Moodle forum over gebruik in K12 setting.

Parallel presentaties
Na de twee plenaire presentaties van Helen en Martin was het de beurt aan verschillende Nederlandse en Belgische Moodle gebruikers om hun kennis en ervaring te delen via kleinere parallelsessies. Het was mooi georganiseerd in verschillende tracks (didactiek, techniek, etc.) en er was voor ieder wat wils. Zelf heb ik bij een techniek sessie gezeten en heel wat nieuwe kennis opgedaan, met name over de combinatie van Moodle en Mahara (open source portfolio).

Tenslotte heb ik zelf een presentatie gehouden binnen de didactiek track waarbij ik vertelde over het ontwerpen van een krachtige leerbeleving met Moodle. Hieronder de presentatie, als je er meer van wilt weten moet je maar even contact met me opnemen.

De Moodle Moot was erg geslaagd, dank aan de organisatie!

7 Responses to “Moodle Moot = inspiratie!”

 1. Jaap schreef:

  Helaas was ik ’s middags verhinderd en kon dus pas rond etenstijd binnenvallen om vervolgens mijn eigen presentatie voor te bereiden & te geven. Had je graag nog even gesproken Marcel, maar zo te lezen heb je een prima dag gehad.

  Had graag jouw presentatie ook bijgewoond, maar dit was door het gedeelde tijdstip helaas geen optie. Dus ja, ik ben wel erg nieuwsgierig naar het bijbehorende verhaal. De slides zijn leuk om te bekijken, maar het verhaal ontbreekt er zo helaas bij.

  Martin Langhoff & het OLPC project klonk ook erg goed. Werd door Hans de Zwart gelukkig nog heel snel aan Martin voorgesteld en we hebben kort wat dingen kunnen uitwisselen. Dus wie weet wat we met Moodle in het PO kunnen gaan doen hier in Nederland.

  Al had ik je al bij je eerdere blogpost bedankt, toch hier nogmaals een bedankje, Marcel. Als jij mij niet geïnterviewd had, was ik waarschijnlijk niet op de Moot gekomen. Dus daarvoor alleen al, bedankt!

  En ik ben benieuwd naar je presentatie!

 2. Pierre schreef:

  Dank je voor dit bericht Marcel!
  Jammer dat we niet vaker dit soort interessante bijeenkomsten kunnen ‘inblikken’ voor de niet-aanwezigen. Ik weet het, er gaat niet boven er zelf bij zijn, maar wat ik hier aan verhalen zie beschreven was het zeker iets waar ik achteraf naar had willen kunnen kijken.

  Hoe dan ook, het bericht geeft in ieder geval een mooi overzicht!

 3. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Jaap,

  Helaas waren onze presentaties gelijktijdig gepland, ik had graag bij de jouwe gezeten! Jouw project vind ik nog steeds prachtig. Jammer dat je het verhaal van Martin niet hebt kunnen meemaken maar goed dat je Martin nog even gesproken hebt. Volgens mij liggen er voor beiden wel goeie mogelijkheden tot samenwerking.

  Over 1 dag ben ik weer aan het werk voor Stoas, inmiddels heb ik ook over jou en je mooie initiatief gesproken met Kasper van Stoas (die je overigens herkende van de video! ;-). De komende tijd hebben jij en ik nog wel contact want ik verwacht dat ook hier wel wat samenwerkingsmogelijkheden zitten. Dan praten we gewoon goed bij!

  En de volgende keer ga ik mijn presentatie opnemen (audio en/of video) want hoe minder tekstueel mijn presentaties worden, hoe minder te begrijpen voor mensen die er niet bij waren. Excuses hiervoor!

  @ Pierre,

  Het is zeker een goed idee om dit soort bijeenkomsten ook beschikbaar te maken op andere manieren. Natuurlijk is het budget niet zo groot omdat het een non-profit vereniging betreft maar ik zal eens kijken of ik wat goeie spullen kan kopen als dadelijk mijn eerste Leerbeleving verdiensten binnenkomen. Mooie investering lijkt me. En in combinatie met mijn nieuwe Mac moet het streamen en inblikken niet al te moeilijk zijn.

  Tegen die tijd ga ik alle gebookmarkte artikelen van jouw blog over video etc. nog eens goed nalezen. Dus mijn dank daarvoor, jij bent een stuk beter thuis in al de technische vraagstukken en ik maak vaak en graag gebruik van de uitkomsten en beschrijvingen van je alle technische puzzels die jij dan weer hebt opgelost.

  Hartelijke groeten,

  Marcel

 4. Hans de Zwart schreef:

  Hoi Marcel,

  Dank voor deze bijdrage en de aandacht die je schenkt aan Moodle en de Nederlandstalige Moodle vereniging: Ned-Moove. Ik vond het klasse dat jij (net als andere sprekers) belangeloos een goed verhaal bent komen vertellen en kijk nu al uit naar volgend jaar.

  De Nederlandse edublog community heeft de Nederlandse moodlemoots nog niet ontdekt (geen van de hotshots gebruiken Moodle in hun dagelijks werk), maar ik denk dat er ook voor niet-Moodle gebruikers erg veel te halen was afgelopen woensdag.

  Opnemen van je eigen presentaties is inderdaad een heel goed idee en is vrij makkelijk. Mijn presentatie bij het ISS heb ik opgenomen met een microphoon in mijn iPod Nano ($20.00 in een discount bookstore in Dallas), daarna simpel bewerkt met Audacity (vooraal de noise removal was belangrijk) en daarna in Slideshare tot Slidecast gemaakt: erg simpel allemaal. Wat ik wel merk is dat Slideshare niet zo goed om kan gaan met dia’s die maar heel kort in beeld zijn en de vraag blijft wat je doet op het moment dat je wat anders dan een dia laat zien (een demo bijvoorbeeld). Eigenlijk moet je dus wat breder naar screen capture of video kijken.

  Succes bij Stoas vanaf morgen! Spreek je,

  Hans

 5. Marcel de Leeuwe schreef:

  @ Hans,

  Met veel plezier heb ik een bijdrage geleverd. Volgens mij worden dit soort bijeenkomsten de pareltjes onder de Nederlandse (Nederlandstalige) e-Learning events. Passend in evenementen zoals de Teachmeet. Bijeenkomsten waarop enthousiastelingen kennis en ervaringen met elkaar delen en daarbij kritisch kijken waarmee we het leren kunnen verbeteren.

  Als je de volgende keer tijdens de organisatie nog handen nodig hebt dan hoor ik het graag.

  Wat betreft het opnemen: ik was net deze week aan het kijken naar een digitale memorecorder waarmee ik mijn presentaties kan opnemen. Met mijn model iPod nano kan volgens mij niet veel. Misschien met mijn iPod Touch maar die vind ik weer te groot. Dus misschien is een memo-recorder (80 – 100 €) met een dasspeld microfoon niet verkeerd.

  Dank voor je bericht en we spreken elkaar weer snel.

  Marcel

 6. […] posts and shared slides. My ex-colleague and friend Marcel de Leeuwe wrote an interesting (Dutch) blog post about his experiences at the moot that includes his slides and my co-Ned-moove-board-member and […]

 7. […] posts and shared slides. My ex-colleague and friend Marcel de Leeuwe wrote an interesting (Dutch) blog post about his experiences at the moot that includes his slides and my co-Ned-moove-board-member and […]

Leave a Reply

preload preload preload