mei 21

Wilfred Rubens schreef over de persoonlijke leeromgeving, of in het Engels de PLE. In zijn post refereert Wilfred aan de ‘PLE’-editie uit de 7 Things you should know about-reeks, van de Educause Learning Initiative. Mij prikkelt zijn post omdat ik vrees dat we het fout gaan aanpakken.

Wilfred schrijft:

De samenstellers geven aan dat de organisatie vaak wel mash up-technologie ter beschikking stelt, waarmee lerenden een PLE kunnen samenstellen. Ook sluiten zij niet uit dat een elektronische leeromgeving van de organisatie deel uit maakt van de PLE.

De PLE wordt getypeerd als een fundamentele verandering, en dat zou exact wel eens de reden kunnen zijn waarom de acceptatie van een PLE niet van vandaag op morgen zal gaan.

Fundamentele verandering die niet snel komt?
Volgens mij is het proces om te komen tot een persoonlijke leeromgeving (ook digitaal dus) al lang gaande. We hebben daar toch geen organisatie voor nodig om dat te organiseren? Veel mensen gebruiken diensten zoals een RSS-reader,  LinkedIn, Twitter, NetVibes, iGoogle, MindMeister, etc. om te leren. Dit is vaak ontstaan zonder hulp of sturing van de werkgever. Ik denk eerder dat een organisatie beperkend kan zijn voor de PLE’s van mensen.

Beste organisatie: dit zijn de 5 spelregels!
Zorg ervoor dat werknemers optimaal kunnen leren en zo hun taken nog beter kunnen uitvoeren. Om iedereen een optimale persoonlijke leeromgeving te kunnen bieden vraag ik van alle directeuren, CTO’s, ICT-coördinatoren, systeembeheerders, managers, beleidsmakers de volgende 5 spelregels te erkennen:

 1. Het leren is van de mensen zelf, gun ze de tijd en controle.
 2. Maak vrije uitwisseling van informatie en kennis mogelijk. Blokkeer geen sites en besef dat leren over grenzen van organisaties heen gaat.
 3. Schrijf geen applicaties voor als dit niet nodig is (inclusief browser). Laat mensen kiezen.
 4. Open systemen en content zodat informatie gedeeld en geïntegreerd kan worden op de manier die de professional wil en op de plek die gekozen is.
 5. Erken dat informeel leren relevant en belangrijk is en ga het niet teveel reguleren en formaliseren.

ple

3 Responses to “Handen af van onze PLE!”

 1. Hans de Zwart schreef:

  Amen!

  Vanaf nu refereer ik aan “de vijf van Marcel”…

 2. Marcel de Leeuwe schreef:

  Ha Hans,

  Sorry als het té overkomt maar ik zie het al helemaal gebeuren dat er weer allerlei prachtige PLE-commissies worden opgericht met mooie werkgroepen die volgens het PRINCEII principe na een prachtige PID een succesvol 3-jaren project gaan opstarten om vervolgens vakkundig het persoonlijke leren in procedures te smoren.

  Volgens mij is ruimte geven, OPENen van software en content en ruimhartig faciliteren hier de enige toekomst.

  Just my 5 cents 😉

  Marcel

Leave a Reply

preload preload preload